Ο μύθος του Έρωτα και της Ψυχής

2015-07-20 18:27
Η Ψυχή η μικρότερη από τις τρεις κόρες ενός βασιλιά είχε αποκτήσει την φήμη ότι ήταν πολύ όμορφη, έτσι πολλοί πήγαιναν να την δουν και να την θαυμάσουν. Η Αφροδίτη δεν μπορούσε να το ανεχτεί αυτό, έστειλε λοιπόν τον γιο της τον Έρωτα με εντολή να την κάνει να αγαπήσει τον πιο άσχημο άντρα και φτωχό άντρα. Ένα βράδυ που κοιμόταν η Ψυχή την πλησίασε ο Έρωτας με σκοπό να εκτελέσει την εντολή της μητέρας του, αλλά απόμεινε να την κοιτάει για ώρες, η ομορφιά της τον κατέστησε ανίκανο να συνεχίσει το έργο του, πρώτη του φορά έβλεπε ένα τόσο ωραίο πλάσμα, την ερωτεύθηκε.
Σύντομα ο πατέρας της Ψυχής πήρε ένα χρησμό από το μαντείο ότι έπρεπε να την εγκαταλείψει στην κορυφή του βουνού όπου θα την έπαιρνε και θα την παντρευόταν ένας πολύ άσχημος και φτωχός άντρας. Ο βασιλιάς στεναχωρημένος την πήγε στην κορυφή σου βουνού την άφησε και έφυγε. Ένα αεράκι ο Ζέφυρος την πήρε και την μετέφερε σε ένα παλάτι όπου το βράδυ ήρθε ο Έρωτας συνευρέθηκε μαζί της στα σκοτεινά και το πρωί έφυγε. Αυτό γινόταν κάθε βράδυ και η Ψυχή ήταν χαρούμενη και ευτυχισμένη, τον ερωτεύτηκε. Ο έρωτας της είχε θέσει έναν όρο, να μην δει ποτέ το πρόσωπο του αλλιώς θα έφευγε και δεν θα τον ξαναέβλεπε ποτέ. Την Ψυχή δεν την ενδιέφερε της έφτανε που ήταν ευτυχισμένη μαζί του. Όταν όμως την επισκέφτηκαν οι αδερφές τις την έπεισαν να τον κοιτάξει. Η Ψυχή φέροντας κοντά του ένα κηροπήγιο το βράδυ την ώρα που κοιμόταν τον κοίταξε, πρώτη της φορά έβλεπε έναν τόσο ωραίο νέο, από την έκπληξή της πλάγιασε λίγο το κηροπήγιο και μία σταγόνα καυτό κερί έπεσε πάνω στο στήθος του Έρωτα που ξύπνησε και μόλις αντίκρισε την Ψυχή εξαφανίστηκε.
Η Ψυχή τον έψαξε παντού αλλά τίποτα, τότε αποφάσισε να πάει στο παλάτι της Αφροδίτης και να της ζητήσει να φανερώσει τον Έρωτα. Η Αφροδίτη χολωμένη από την συμπεριφορά του Έρωτα αλλά και την ομορφιά της Ψυχής την υπέβαλε σε δοκιμασίες τις οποίες η Ψυχή τις ξεπέρασε. Τότε την έστειλε να πάει στον Άδη και να της φέρει την κρέμα της ομορφιάς που θα της έδινε η Περσεφόνη. Η Ψυχή πήγε όμως όταν κράτησε την κρέμα της ομορφιάς στα χέρια της μπήκε στον πειρασμό να την δοκιμάσει. Μόλις άνοιξε την κρέμα βγήκε από μέσα ο Μορφέας και η Ψυχή έπεσε σε βαθύ λήθαργο. Τότε ο Έρωτας που τον είχε φυλακισμένο η Αφροδίτη στο δωμάτιο του το έσκασε, πήρε την Ψυχή και την μετέφερε στον Όλυμπο όπου με την βοήθεια του Δία την παντρεύτηκε. Μετά από λίγο καιρό η Ψυχή γέννησε μία κόρη την Ηδονή.

—————

Πίσω