Η μάχη του Αζινκούρ ( Azincourt ) 1415 μ.χ.

Όπως στο Κρεσύ 69 χρόνια πριν και στο Πουατιέ 59 χρόνια πιο μπροστά έτσι και στο Αζινκουρ στα 1415 μ.χ. οι Άγγλοι αντιμέτωποι με μία τριπλάσια δύναμη Γάλλων κατάφρακτων πεζών και ιπποτών κατάφεραν μία μεγαλιώδη νίκη, τα μακριά τόξα δεν άφησαν κανένα περιθόριο στοο εχθρό. Οι Γάλλοι υπό την ηγεσία του στρατάρχη Μπουσικώ παρέταξαν 25.000 κατάφρακτους πεζούς και ιπόττες, απέναντι τους ο Ερρίκος 5ος είχε 7.000 τοξότες και 1.000 κατάφρακτους  πεζούς. 

Γιά 200 χρόνια οι Άγγλοι είχαν ένα όπλο που κανείς δεν μπορούσε να αντιγράψει, πρωτοφανές στην ιστορία όπου συνήθως τα πρωτοποριακά όπλα αντιγράφονταν άμεσα. Ένα κομμάτι ξύλο με ένα τεντωμένο νήμα στην μέση ήταν τόσο δύσκολο; Για να καταλάβουμε την αξία του μακριού τόξου, ας υποθέσουμε ότι έχουμε 100 τοξότες με μακρύ τόξο μπροστά μας παραταγμένους σε μία σειρά, απέναντι τους 300 κατάφρακτοι ιππότες σε απόσταση 500 μέτρων ( με το βεληνεκές του μακριού τόξου στα 320 μέτρα, δυνατότητα διάτρησης της θωράκισης και δυνατότητα 12 βολών το λεπτό ) η μόνη επιλογή που θα έχουν είναι να κάνουν μεταβολή και να φύγουν όσο προλαβαίνουν, η κάλυψη απο τις βαλλίστρες δεν επαρκούσε διότι είχαν 160 μέτρα βεληνεκές και μια βολή το λεπτό. 

Καμία εξήγηση δεν στάθηκε επαρκείς μέχρι σήμερα, πως αυτό το όπλο που ανέδειξε μία παγκόσμια ηγεμονία,  δεν στάθηκε δυνατό να χρησιμοποιηθεί από άλλο στρατό.